Dresink je studená zálivka, kterou používáme k ochucení salátů zeleninových, salátů kombinovaných z masa a zeleniny i salátů ovocných.
Základní dresink je francouzský vinegret. Míchá se v poměru 4 : 1 (4 díly oleje a 1 díl octa).
Suroviny na vinegret
- 8 polévkových lžic oleje
- 2 polévkové lžíce octa
- ½ čajové lžičky soli
- Trochu mletého černého pepře
Olej nemusí být vždy olivový. Ocet lze nahradit šťávou z citronu či limetky nebo můžeme dát polovinu octa a polovinu citronové (limetkové) šťávy.
Základní vinegret
Zdroj: Marcela Hackerová
Základní vinegret lze obohatit o mnoho chutí, ale vždy je třeba si rozmyslet, k čemu budeme dresink-vinegret podávat a teprve pak můžeme přidávat další suroviny.
Budeme-li přidávat česnek, dáme si práci s jeho rozetřením.
Česnek z mačkadla nemá tu správnou chuť.
V chuti dresinku jsou vynikající ančovičky (slané sardelky), nakrájené na malé kousky nebo rozetřené na pastu.
Budeme-li přidávat uvařený žloutek, propasírujeme ho přes jemné sítko.
Do dresinku lze přidat také hořčici, modrý plísňový sýr, slaninu, olivy, plocholistou petrželku, chilli papričku, poupata kaparů, sterilované okurky, cukr i cibuli.
Všechny tyto přísady se krájí na brunoise (technika krájení surovin na velmi jemné kostičky o hraně 2-3 mm).
Italský dresing
Zdroj: Marcela Hackerová
Já osobně mám nejraději
vinegret (dresink) italský
K základnímu dresinku přidávám
- 1 polévkovou lžíci plocholisté petržele
- 1 cm chilli papričky bez semínek
- 5 ks černých oliv
- ½ čajové lžičky sušeného česneku (lze nahradit čerstvým)
Papričku a vypeckované olivy nakrájím na brunoise (kostička o hraně 2 mm).
Petržel operu a otrhám křehké lístky a nakrájím na jemno.
Vše přidám k základnímu vinegretu. Jako poslední přidávám česnek.
Vše promíchám a ochutnám, zda jsou chutě v rovnováze.
Italský vinegret se báječně hodí ke grilovaným masům, na ryby, dary moře, k vařenému kuřecímu masu, na zeleninové saláty, nebo na opečené pečivo.
Skvěle s ním chutnají grilované cukety a další grilovaná zelena.
-
Nový komentář