
Když vám z léta zbyla starší a hodně vyzrálá cuketa, tak si určitě kladete otázku, co s ní? Loni na podzim jsem jich do lesa „pro zvířátka“ odvezla několik. Pak jsem litovala. Starší cuketa má sice tužší dužinu a méně vody, ale lze s ní zacházet jako s bramborami. Oloupat, odstranit jádřince a nastrouhat. Zeleninové polpette či karbanátky s balkánským sýrem, jsou z ní výborné.
Na 12 ks zeleninových polpette (karbanátků) budeme potřebovat
- 600 g oloupané a jádřinců zbavené cukety
- 180 g balkánského sýra
- 1 celé syrové vejce
- 2 polévkové lžíce vrchem kukuřičné mouky
- 30 g nastrouhaného sýra (třeba Grana Padano)
- 1 čajovou lžičku oregana
- Kousek chilli papričky
- Sůl a mletý pepř dle gusta každého
- 1 arch papíru na pečení
- 2 čajové lžičky olivového oleje na potření papíru na pečení
Polpette zapékáme na 200 °C po dobu 40-45 minut
Postup přípravy zeleninových polpette s balkánským sýrem
Připravenou dužinu z cukety nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu ji posolíme na cedníku ji necháme asi 30 minut vypotit. Mnoho vody z ní nedostaneme, protože už ji zráním ztratila.
Následně ji ještě rukou vymačkáme a přendáme ji do mísy na zadělávání těsta, kam jsme nastrouhali sýr Grana Padano a nasekali chilli papričku.
Chilli paprička je tam velmi chutná, ale každý si přidá tolik, aby si pochutnal a ne popálil zažívací trakt. Já jsem přidala 1 cm papričky jalapeno.
Nastrouhaná cuketa se sýrem a chilli
Zdroj:Marcela Hackerová
Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Papír lehce potřeme olivovým olejem. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Horní i dolní ohřev.
Do připravené nastrouhané cukety nastrouháme balkánský sýr, přidáme 2 vrchovaté polévkové lžíce kukuřičné mouky, lžičku oregana a 1 rozklepnuté vajíčko. Vše promícháme.
Přidání kukuřičné mouky
Zdroj:Marcela Hackerová
Těsto na polpette ochutíme mletým černým pepřem a pár špetkami soli, bude-li se nám zdát, že je těsto ještě málo slané. Někomu bude stačit slanost balkánského sýra.
Vlhkýma rukama z těsta vytvoříme polpette o velikosti 7-8 cm a 1,5-2 cm vysoké. Polpette klademe na připravený plech s papírem na pečení.
Polpette před pečením – detail
Zdroj:Marcela Hackerová
Pečeme cca 40 minut. Já jsem ještě na posledních 5 minut pustila větrník.
Polpette jsou výborné samotné jen se salátem nebo jako příloha k masu. Jsou chutné i druhý den studené, třeba k svačině do práce.
-
Nový komentář
-
Anna H. 24.8.2022 19:47 Odpovědět
-
Marcela . 25.8.2022 10:01 Odpovědět
-
-
Puncocharova 20.5.2020 20:29 Odpovědět
-
Marcela . 21.5.2020 17:25 Odpovědět
-